top of page

SOSYAL MEDYA ve TANGO

Şüphesiz ki iletişim, insanoğlunun varsıllığından buyana birbirleri ve etrafları ile olan bağlantılarını sağlayan en önemli kavramdır. İlkel çağlarda iletişim, el kol hareketleri, mimik ve jestler, şekiller, sesler ile sağlanırken günümüz teknoloji devrinde sadece bir parmak hareketi ile derdimize çare bulabileceğimiz ve kendimizi ifade edebileceğimiz hale geldi. Peki nereden nereye dedirten bu durum tarihsel süreci içerisinde nasıl gelişti ?

Kavramsal olarak iletişim ilk defa 19.yy ve 20.yy başlarında mektup, telefon, telgraf gibi basit düzeydeki araçlarla hayatımıza girdi. Esas anlamıyla dananın kuyruğunun koptuğu nokta ise 1971 yılında gerçekleşen ve yan yana duran iki bilgisayarın birbirlerine mail atmasıydı. 1971 yılından günümüze kadar olan süreçte ise iletişim ve teknoloji altyapıları bir hayli hızlı gelişti. Yüksek kapasiteli sunucular, süper hızlı bilgisayarlar ve geniş bant internet servisleri sayesinde bilgiye olan erişim, her zaman olduğundan çok daha kolay hale geldi ve mesafelerin, zamanın artık neredeyse hiçbir önemi kalmadı.

1994 yılında ortaya çıkan ilk blog, 2000 yılında açılan Wikipedia, 2003 yılında açılan Myspace ve 2004 yılında kurulan Facebook ile dijital ortamlarda yer alan sosyal iletişim platformlarının sayısı artmış ve hayatımıza yepyeni bir kavram olan " Sosyal Medya " yı sokmuşlardır. Google ın pazar hakimiyetine kadar gidecek olan ilk adımları, Foursquare, Youtube, Pinterest, Instagram gibi sosyal medya platformları ise büyük resmi tamamlayan diğer sektör oyuncuları oldular.

Bu kısa tarihsel yolculuğun ardından hoş geldin hayatımıza sosyal medya… Hoş mu geldi ? Keşke gelmese miydi ? Bağımlısı mı olduk ? Zaten hepimiz en azından bir kere bu sosyal muhasebeyi kendimizle yapmışızdır. Hayatımıza kattığı artı ve eksiler tartışılır ama bu yazının odak noktasında, birçoğumuzun adeta ruhunu teslim ettiği tango ile olan bağlantısı ve katma değerleri üzerinde duracağız.

2015 yılında tangoya ilk başladığımda hocamın anlattığı birkaç deneyimi havsalamdadır hala. Kendilerinin tangoya başladıkları dönemde ( 2000' li yılların başları ) Arjantin' den hocaların gelmesi ve kısıtlı imkanlar dahilinde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatırdı. Arjantinli hoca bulmuşsun, bin bir güçlükle ders alıyorsun ama resume ( ders sonunda o dersin konusunun videoya alınması ) yok :) Neden ? Aaa doğru ya o zamanlar cebimizdeki en baba telefon belki de 3310 :)

- Yaa şöyle bir hareket vardı, nasıl yapıyordu adam onu ? Aç da bakalım bir Youtube dan.

- Youtube ? Daha kurulmadı o ama güzel fikir :)

- O zaman Instagramda tangoargentinoturkey diye bi hesap var, onu aç da oradan bir iki hareket bakalım.

- Hesabı kuran adam tangoya başlamadı daha :)

- " O zaman internete gir de kendimize güzel bir tango okulu bulalım, içinde hem İstanbul hem Tango olsun. İstanbulTango mesela "

- Dur daha onlar bir araya gelip 2009 da açacaklar onu, hem çevirmeli bağlantı çok pahalı hala :)

İşte o her yediğimizi birbirimizin gözüne sokmadığımız, her gittiğimiz yeri cümle aleme ilan etmediğimiz, perşembe günleri throwback yapmadığımız, fenomen nedir bilmediğimiz ( biraz giydirmesem de olmazdı :) ) 2000' li yılların başlarından günümüze kadar hızla gelişen iletişim platformları ve teknolojik altyapılar, bizleri ihtiyacımız olan bilgiye ulaşmada sadece bir tık uzakta tutuyor artık. Bu bağlamda tangonun tüm dünyada gelişimi, popüler bir dans haline gelmesi ve yayılması, tarihsel gelişim sürecinin daha iyi anlaşılması ve dahi tango müziğine daha rahat ulaşılması hususlarında sosyal medya ve öğelerinin etkisinin çok büyük olduğunu söylemek mümkün.


Tangoya başlamak istiyorsunuz ve fakat muhteviyatı hakkında kulaktan dolma bilgiler dışında hiçbir fikriniz yok. Facebook, Youtube, Instagram gibi sosyal medya platformları üzerinden tango ile ilgili içeriklere kolayca ulaşıp inceleyebiliyor ve aslında tangonun " Scent Of A Women " filmindekinden ibaret olmadığını veya erkeklerin ağzında gül taşımadıklarını keşfedebiliyorsunuz :) ( Yine de bu mizanseni yaşamak isteyenler dersime kendi güllerini getirebilirler. :) ) Yine tangoya başlamak istiyorsunuz fakat hangi kursa gitmelisiniz ? Malum artık her yer tango kursu. Sizin için en uygun ve doğru adresin neresi olduğu konusunda da imdadınıza yine sosyal medya öğeleri yetişiyor. Yukarıda saydığımız platformlar aracılığı ile gitmek istediğiniz kursun kalitesini ve kurumsallığını ölçebiliyor, katılımcıların yaptığı yorumlar ve öneriler ışığında kararınızı verebiliyorsunuz.

Halihazırda tango yapıyorsunuz ve dansınızı geliştirmek istiyorsunuz. Yine bahsettiğimiz sosyal medya platformları, dansınızı geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz pratikleri ve ufkunuzu açacak fikirleri büyük bir çeşitlilikle önünüze seriyor. Beğendiğiniz içerikleri kaydedebiliyor veya kalıcı olarak indirebiliyorsunuz. Var olan bilgi birikiminize bu platformlar üzerinden yenilerini ekleyerek kendiniz için çok yönlü bir gelişim süreci planlayabiliyorsunuz. Sevdiğiniz maestroların festival festival performanslarını yakından takip edebiliyor, Facebook, Instagram, Youtube gibi platformlardan yapılan canlı yayınlar sayesinde binlerce kilometre ötedeki etkinlikler içerisinde kendinize yer bulabiliyorsunuz. Bahsi geçen tüm bu sosyal medya platformları içerisinde yer alan sayfa, grup ve oluşumlara üye olarak tüm gelişmelerden, yapılan etkinliklerden ve yeniliklerden anında haberdar olup gerçek anlamda aidiyet hissettiğiniz bir topluluğun parçası olabiliyorsunuz. Aynı zamanda ortak ilgi alanı tango olan yeni arkadaşlıklar ediniyor ve doğal yaşam alanınızı genişletebiliyorsunuz.


Bir bütün ne kadar farklı kanal ve araçlarla karşınıza çıkıyorsa o oranda kalıcılık sağlıyor ve yayılıyor. İşte bahsi geçen tüm bu teknolojik altyapılar ve gelişen sosyal iletişim platformları sayesinde tango, tarihsel gelişim süreci içerisinde yayılım ve popüler olma noktasında yaşadığı en büyük sıçramayı da bu dönemde sağlamıştır. Yerel bir tango gecesinden tutun da dünya çapında gerçekleştirilen büyük organizasyonlara kadar detaylı bilgi edinme ve katılım sağlama, ders almak istediğiniz hocaların tüm dans yaşantılarına dair pek çok farklı bilgiyi edinme, kaçırdığınız derslerin özetlerine kolay bir şekilde ulaşabilme ve tüm bu çeşitliliklerden bir tık uzakta olma durumumuzu tangonun sosyal medya üzerinden yayılımına ve tanınmasına borçluyuz. Diğer bir taraftan, şehzadenin padişah babası tarafından öldürüldüğünü yüz yıllar sonra anlayan bir topluluğun, Carlos Di Sarli' nin bir gözünün tamamen kör olduğu ve bu yüzden tüm fotoğraflarında güneş gözlüğü ile göründüğünün anlaşılmasını, aynı sosyal medya öğelerinin bilgiyi kolay ulaşılabilir hale getirmesine bağlayabiliriz. Bu bağlamda sosyal medyanın, tangonun ve esasında diğer tüm dansların daha anlaşılır ve ulaşılabilir olmasını sağladığı kesin.

Son olarak uzunca bir süredir hepimizin hayatını ciddi anlamda kısıtlayan pandemi sürecinden de biraz bahsetmek istiyorum. Bu süreç içerisinde İstanbulTango ailesi olarak online seminerler gerçekleştirip öğrencilerimizle ve tango ile olan bağımızı koparmamaya çalıştık. Bu online seminerleri gerçekleştirmemize olanak sağlayan teknolojik platformlarının varlığı, Facebook, Insatgram, Youtube gibi sosyal medya kanallarından gerçekleştirilen yayınlar ve paylaşımlar, elimizi kolumuzu bağlayan bu süreç içerisinde birbirimizden ve tangodan kopmamamızı sağladı. Umarız bu süreci en kısa sürede salimen atlatır ve tekrar kaldığımız yerden devam ederiz.


Geldiğimiz nokta itibari ile sarılarak hissettiğimiz ve saatlerce kendimiz kaybettiğimiz tango, fotoğraflarla, yüksek çözünürlüklü videolarla, parıltılı afişlerle, yer bildirimleriyle, canlı yayınlarla belgelenmek ve yayılmak istiyor, yeni katılımcılarını bekliyor.

Aşağıda farklı sosyal medya mecralarında yer alan tango ile ilgili bazı platformların linklerini görebilirsiniz. Linkleri incelerken İstanbulTango Youtube kanalına abone olmayı ve İstanbulTango Instagram sayfasını takip etmeyi unutmayın :) Tangoyla kalın.


Selahattin Temurçin

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page